Directions (next five questions) : Study the following table carefully and answer the questions that follow.

Chart showing schedule of train from Dadar to Bhuj and

number of passengers boarding from each station

Station name | Arrival time | Departure time |
Halt time (in min) |
Distance travelled from origin (in km) |
No. of Passengers baording the train at each station |

Dadar | Starting point | 12.05 am | - | 0 km | 437 |

Vasai Road | 12.53 am | 12.56 am | 3 minutes | 42 km | 378 |

Surat | 4.15 am | 4.20 am | 5 minutes | 257 km | 458 |

Vadodara | 6.10 am | 6.10 am | 5 minutes | 386 km | 239 |

Anand Jn. | 6.45 am | 6.45 am | 2 minutes | 422 km | 290 |

Nadiad Jn. | 7.03 am | 7.03 am | 2 minutes | 440 km | 132 |

Ahmedabad | 8.20 am | 8.20 am | 20 minutes | 486 km | 306 |

Bhuj | 5.40 pm | Ending point | 977 km | None |

If half time (stopping time) of the train at Vadodara is decreased by 2 min and increased by 23 min at Ahmedabad. At what time will the train reach Bhuj

- A6.10 am
- B6.01 pm
- C6.05 am
- D6.50 pm
- E6.07 pm
**Explanation:**Required time = 5.40 pm-2min+23min

=5.40 pm+21 min

=6.01 pm

What is the respective ratio between the number of passengers boarding from Vasai Road and from Ahmedabad in the train

- A21:17
- B13:9
- C21:19
- D15:13
- E13:15
**Explanation:**Required ratio = 378:306=21:17

How much time does the train take to reach Ahmedabad after departig from Anand Jn. (including the halt time)

- A1 hour 59 min
- B1 hour 17 min
- C1 hour 47 min
- D1 hour 45 min
- E1 hour 15 min
**Explanation:**Required time = 8.00 am - 6.45 am

= 1hour 15 min

What is the distance travelled by the train from Surat to Nadiad Jn

- A176 km
- B188 km
- C183 km
- D193 km
- E159 km
**Explanation:**Required distance = 440-257 = 183 km

Directions (next five questions) : Refer to the graph and answer the given questions.

Number of people who travelled from Dehradun to

Almora by Train A and B on 6 different days

The total number of people who travelled by both the given trains together on Sunday is approximately what percent more than the total number of people who travelled by both the given trains together on Wednesday

- A128%
- B123%
- C142%
- D118%
- E135%
**Explanation:**Required Percentage

= (270+310)-(140+120)/(140+120)×100

=580-260/260×100

=320/260×100=123%

The number of people who travelled by Train A decreased by what percent from Saturday to Tuesday

- A35%
- B40%
- C30%
- D42%
- E33%
**Explanation:**Required percentage = 350-210/350 ×100 = 40%

What is the average number of people travelling by Train A on Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday

- A220
- B190
- C205
- D195
- E210
**Explanation:**Required average number of people

= 240+210+140+230 / 4

= 820/4 = 205

What is the difference between the total number of people who travelled by Train B on Monday and Tuesday together and the total number of people who travelled by Train A on Saturday and Sunday together

- A200
- B230
- C210
- D250
- E240
**Explanation:**Number of people who travelled by train B on Monday and Tuesday = 200+170 = 370

Number of people who travelled by train A on Saturday and Sunday = 350 + 270 = 620

∴ Required difference = 620 - 370 = 250

The number of people who travelled by Train B on Friday is 20% more than the people who travelled by the same train on Thursday. What is the respective ratio between the number of people who travelled on Friday and those who travelled on Saturday by the same train

- A4 : 5
- B3 : 4
- C5 : 6
- D3 : 5
- E1 : 4
**Explanation:**The number of people who travelled by train B on Thursday = 200

Number of people who travelled by train B on Friday

= 200×120/100 = 240

Number of people who travelled by train B on Saturday

= 320

∴ Required ratio = 240 : 320 = 3:4

What is the hybridisation of carbon in HC = N

- ASP
^{3}d - BSP
^{3} - CSP
^{2} - DSP

If 8th of the month falls 3 days after Sunday, what day will be on 17th of that month

- AThursday
- BTuesday
- CWednesday
- DFriday

Out of four words, three are same in certain way, while the rest one is different. Find out the different one.

- ABird
- BCrow
- CKite
- DPigeon

65-5×7+(8×4-2-1) = ?

- A75
- B45
- C428
- DNo answer

Today is Monday. After 100 days what day it will be

- AWednesday
- BTuesday
- CThursday
- DSunday

A and B are two cities. A man travels from A to B at a speed of 10 km/hr. and returns back at the speed of 30 km/hr. Find his average speed for whole journey

- A12 km/hr
- B15 km/hr
- C20 km/hr
- D22.5 km/hr

Meena, Arun and Gopu divide a sum of Rs. 6,000 in such a way that Arun gets 1/2 of what Meena gets and Gopu gets 3/4 of what Arun gets. Then what is Arun's share

- ARs. 1,200
- BRs. 1,480
- CRs. 1,600
- DRs. 3,000
**Explanation:**`

Directions (Next Five Questions) : In these questions, a number series is given. In each series, only one number is wrong. Find out the wrong

80,76.5,69.5,59,48,27.5

- A27.5
- B59
- C76.5
- D48
- E69.5
**Explanation:**

445,444,436,409,343,220

- A409
- B343
- C436
- D444
- E220
**Explanation:**Solution,

445-1

^{3}=444444-2

^{3}=436436-3

^{3}=409409-4

^{3}=**345**345-5

^{3}=220

45,15,6,3,2,1,4

- A15
- B3
- C2
- D1
- E6
**Explanation:**Solution,

45÷3 = 15

15÷2.5 = 6

6÷2 = 3

3÷1.5 = 2

2÷1 =

**2**2÷0.5 = 4

1,4,12,30,68,148,304

- A4
- B12
- C30
- D68
- E148
**Explanation:**

155,151,139,119,90,55

- A55
- B119
- C90
- D139
- E151
**Explanation:**

A bag contains 4 red, 5 yellow or 6 pink balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn are yellow in colour

- A1/7
- B3/7
- C2/7
- D5/14
- E9/14
**Explanation:**Total number of balls = 4+5+6 = 15

Total number of events =

^{15}C_{2}=15×14/1×2=105Number of desired events =

^{10}C_{2}= 10×9/1×2=45∴ Required probability = 45/105 = 3/7

Directions (next five questions) : What should come in place of question mark (?) in the following question ?

1576÷45.02+23.99×√255=?

- A340
- B420
- C380
- D460
- E360
**Explanation:**1576÷45.02+23.99×√255=?

⇒ 1576÷45+24×√255=?

⇒ 35+24×16=?

⇒ 35+384=?

⇒ ?=419=420

1599÷39.99+4/5×2449-120.05=?

- A1680
- B1940
- C1640
- D1880
- E1780
**Explanation:**1599÷39.99+4/5×2449-120.05=?

⇒ 1600÷40+4/5×2450-120=?

⇒ 40+1960-120=?

⇒ 2000-120=?

⇒ ?=1880

1559.95-7.99×24.96-?

^{2}=1154- A14
- B24
- C32
- D18
- E8
**Explanation:**1559.95-7.99×24.96-?

^{2}=1154⇒ 1560-8×25-?

^{2}=1154⇒ 1560-200-?

^{2}=1154⇒ ?

^{2}=1360-1154⇒ ?

^{2}=206⇒ ?

^{2}=14

Categories

Alligation or MixtureAnalytical ReasoningAreaArithmetic AptitudeAverageBanker's DiscountBoats & StreamCalendarChain RuleCompound InterestDecimal FractionGeometryHeight and DistanceLogarithmMental AbilityNumbersOdd Man Out and SeriesPartnershipPercentagePermutation and CombinationPipes and CisternProbabilityProblems on AgeProblems on ClocksProblems on H.C.F and L.C.MProblems on NumbersProblems on TrainsProfit and LossRaces and GamesRatio and ProportionReasoningSimple InterestSimplificationSquare Root and Cube RootStocks and SharesSurds and IndicesTime and DistanceTime and WorkTrue DiscountVolume and Surface Area